U bent hier

Mental Health Europe: Capacity Building Slovenia ( 19 - 21 april 2018)

VZW Hand in Hand is lid van Mental Health Europe. Dit jaar gaat één van de bijeenkomsten door in Slovenië ( 19 - 21 april 2018). 

Slovenië heeft een bevolkingsaantal van 2,1 miljoen inwoners. De grootste stad, Ljubljana, telt 275 000 inwoners. De rest van het land is dun bevolkt. De prevalentie van suïcide ligt hoog, vooral bij mannen. Men heeft +/- 10 psychiaters en 33 psychiatrisch verpleegkundigen per 100 000 inwoners. Qua aantal bedden psychiatrie per 100 000 inwoners zit men in de middenmoot, met België nog steeds op nummer 2 per 10000 inwoners ( na Monaco).

Sloveense Geestelijke Gezondheidszorg:

In tegenstelling tot vele Europese land stijgt het aantal bedden in de zorg in Slovenië. Men zet nu heel erg in op zorg in de maatschappij, let op men doet dit met extra middelen en niet met de wijziging van bestaande budgetten ( cfr. Artikel 107 in België). 

 

 

Presentatie door: Sent president ( organisatie GGZ), staatssecretaris van gezondheid en minister van werk, familie, sociale zaken en gelijke kansen

Men ziet 6 prioriteiten vanuit het perspectief Geestelijke Gezondheidszorg:

 • Community Mental Health Care
 • Promotie en destigmatisering
 • Netwerk van aanbieders van zorg
 • Alcohol en geestelijke gezondheidszorg
 • Preventie van suïcide
 • Opleiding, onderzoek en assesment

Community care:

Men werkt aan deïnstitutionalisering. NGO's hebben een grote rol. De cofinanciering wordt gedaan door de overheid. Momenteel financiert men 20 projecten. Housing projecten, self advocacy, tewerkstelling. De inclusie van familie en patiënten op verschillende niveaus wordt als heel belangrijk gezien. 

Actie plan geestelijke gezondheidszorg vanuit de Sloveense overheid:

 • Stigma campagnes
 • Multi disciplinaire zorg
 • Ouderen
 • Sociale inclusie
 • Deïnstitutionalisering

Er is een beleid van 10 jaar uitgestippeld dat de huidige legislatuur zal overstijgen. 

WHO rapport

Het WHO rapport toonde dat Sloveense hulpverleners en gebruikers echt een verschil en verandering willen maken. In tegenstellingen tot vele andere landen waar men in de comfortzone wil blijven en die gefinancierd wil zien. Men stelde een grote motivatie voor verandering vast. 

Presentatie: screen time and mental health issues: Sissela Nutley ( brain development, social media and mental health)

Wat doet de relatie met ons scherm met ons, en onze persoonlijke relaties. 1/3 van ondervraagden wil hun smartphone geen maand afgeven, ook al krijgen ze de reis van hun dromen in de plaats? 60% verwacht een antwoord binnen de tien minuten na het zenden van een bericht. 

Het brein is als een groot huis. We kunnen onze aandacht vergelijken met een deur. Een deur die we beheersen, we kunnen opendoen om info uit de omgeving toe te laten in onze kleine hal. We kunnen de info toelaten en verder verwerken of terug naar buiten laten. Het lange termijn geheugen is eindeloos van capaciteit. Onze aandacht en werkend geheugen is gelimiteerd. Het ontwikkeld langzaam, onze hersenen zijn maar volledig ontwikkeld op 25 jaar. Eerst ontwikkeld het deel van de hersenen dat nodig is om te overleven, op het einde ontwikkelen we de slimme onderdelen van het brein ( aandacht, emotie regulatie, mogelijkheid om andere perspectieven te nemen,... ). 

Wat gebeurt er met het brein als we verschillende stimuli krijgen. Tot 20 - 25 zijn de hersenen het meest wijzigbaar. 

Burn out: moeheid, niet kunnen concentreren, hoofdpijn,... Wat gebeurt er als je het emotioneel triggersysteem heel erg belast. Het brein ontwikkeld en neemt nieuwe vormen aan onder invloed van de omgeving, zeker tot 20 - 25 jarige leeftijd. Preventie is dan ook de beste manier om geestelijke gezondheidszorgproblemen te voorkomen. 

2500 aanrakingen op de smartphone en 150 keer per dag bekijken. 

Hebben sociale media een effect?
We vormen er relaties, we creëren er onze identiteit. Natuurlijk zal het ons beïnvloeden.
Als we continue ons brein voeden met stimuli, wat gebeurt er dan? 
Jongeren zijn: minder rebellerend, minder voorbereid op het volwassen leven. Ze spenderen de helft minder tijd met hun vrienden. Men ziet in 2012 ( iphone penetratie 50%): minder relaties, men wil later met de wagen rijden, men gaat na school niet om met vrienden, men date minder,... Tiener zwangerschappen zijn lager dan in de jaren 50. Men voelt zich meer eenzaam. Men heeft veel te weinig slaap. Ons gedrag wijzigt. 

Data over het risico tot zeggen dat  je ongelukkig bent en het aantal uren dat je bezig bent met social media. Sport en oefening heeft het grootste positieve effect op gelukkig zijn. Activiteit die scherm gerelateerd, zijn geassocieerd met al dan niet gelukkig zijn. 

Waarom zoveel schermtijd? De technologie is niet neutraal. Er is een naam voor: persuasive technology. Waarom: emotionele onderdelen van het brein worden geraakt en ze triggeren een geautomatiseerde respons. Het is een race naar de bodem van het brein. Men wil ons slim denken passeren en rechtstreeks gaan naar wat onze emotionele responsen uitlokt? Waarom: er is een business model waar onze aandacht centraal staat. Hoe meer tijd we op apps zitten, hoe meer geld ze kunnen vragen voor de reclame. Als je er niet voor betaald ben je niet de klant, maar het product. Ze gaan voor de angst om iets te missen ( angst, onzekerheid, wat als er iets gebeurt en ik weet het niet). 

Gebruikers van facebook vinden maar 25% van hun tijdslijn interessant, maar toch blijft men eindeloos scrollen. De algoritmes zijn te vergelijken met een slot machine, net genoeg en op de juiste moment een feed, een win. 
Notificaties, de drie puntjes ( iemand schrijft iets, ik ga wachten,...)

We zijn meer gevoelig voor beloning, we willen meer wraak na problemen. 

Kinderen hebben meer sociale angsten, ze zijn niet getraind in het live praten. 

Blended therapy is the ( near) future of mental healthcare. Marc Willems, CEO MindDistrict

E mental health gecombineerd met herstelgerichte methodiek.  Het combineert economie, gezondheid,... Gestart met online schrijftherapie. Het is blijven evolueren. Het is gestart met de schrijftherapie. Daaruit kwam ccbt, schematherapie,... Deze services worden geleverd en er wordt een grote evolutie gezien. Eerst websites, standalone, nu applicaties volledig gemodeleerd. We zien nu nog maar het begin wat e - mental health kan doen voor patiënten. 

Er zijn zich zes domeinen aan het onderscheiden:

 • Onderzoek
 • Klinisch
 • Ambulant
 • Geïntegreerde zorg
 • Preventie 
 • Zelfhulp

Minder onderzoek en meer implementatie is nu nodig. 
Implementatie: elke stakeholder betrekken ( bedreigende ontwikkeling voor veel mensen), creëer cocreatie, visie - ontwikkeling, start in twee teams ( pilootprojecten, maakt uitwisseling mogelijk). 

Triple aim:
Betere outcome, lagere kost,... 

Proces redesignen rond herstel, welke e-mental health tools wil je gebruiken, en voeg toe wat de stakeholders willen. 

Recovery via technology: innovative solutions and opportunities in E - Mental Heal

The world as we know it: face tot face, rondrijden, behandeling extern de woning van de patiënt, fysieke interactie, geen gebruik van internet omwille van de praktische problemen,... 

Kansen: we hebben allemaal telefoons, computer, tablet,... we kennen allemaal facebook, skype, whatsapp,... Je moet open minded zijn. ( film youtube: AR - assistive rehabilitation technologies).

E - mental health: makkelijk, kosten - effectief, veilig, attractief, verbindend, anoniem,... Geen vervanging voor menselijk contact. Risico's moeten doorgenomen worden ( verslaving, te weinig empathie, ethische problemen,... ).